Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mentimeter

Mentimeter är ett interaktivt verktyg som du kan använda för att snabbt få in anonyma svar från en större eller mindre grupp, exempelvis i samband med en presentation. Du kan få svaren på många olika sätt, exempelvis i form av ordmoln, staplar eller markeringar på en bild.

Med ditt studentkonto har du gratis tillgång till den fullständiga versionen av Mentimeter.  

Skapa ditt Mentimeter-konto – mentimeter.com/join/lunduniversity (kräver inloggning)

Mentimeter är lätt att använda både om alla deltagare är på samma plats i sal eller i ett Zoom-rum – och i en hybridsituation där bara en del av deltagarna är med på distans. Det enda kravet är att alla har tillgång till internet på något sätt (till exempel via en mobiltelefon) och att alla kan se samma bild visas på en skärm. 

I Canvas finns en Mentimeter-guide för lärare som även du som student kan använda för att lära dig mer om de olika funktionerna.

Vår Mentimeterguide i Canvas – canvas.education.lu.se

På den här sidan kan du läsa om några vanliga användningsområden för Mentimeter, men du kan också läsa i Mentimeters egen blogg, både om hur man kan utforma frågor och om olika användningsområden.

Mentimeters egen blogg – mentimeter.com/blog

Engagera publiken med Mentimeter 

Det vanligaste användningsområdet för Mentimeter är som ett inslag för att engagera och inkludera publiken i muntliga presentationer. Du kan ställa frågor för att testa kunskaper, för att samla in spontana reaktioner eller varför inte för att bryta isen i ett stelt Zoom-rum. 

Grupparbeta effektivt med Mentimeter 

Mentimeter kan också vara ett effektivt verktyg i grupparbete. Det är lätt hänt i ett grupparbete att det blir någon eller några få som pratar mest och högst, men om alla först får tänka efter litegrann och svara anonymt på frågor försäkrar ni er om att alla kommer till tals på något sätt. Att ställa och svara på frågor via Mentimeter kan också vara ett bra sätt att komma vidare i ett grupparbete som kanske kört fast litegrann.  

I en studiegrupp kan ni använda Mentimeter för att skriva frågor till varandra. Ni kan turas om att förbereda frågor inom olika områden eller från olika kapitel. Om alla först svarar anonymt kan ni sedan se varandras svar och diskutera vilket som verkar mest rimligt och varför. Det blir ett roligt sätt att inkludera alla.

Teknisk support

Kontakta LU Servicedesk om du behöver teknisk support i våra digitala verktyg.

Mejl: servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se)

Studentsupport i Zoom