Övervakning av min tenta
Vad gäller för tenta-övervakning på distans?
På en del utbildningar förväntas man skriva tentor på distans via något digitalt verktyg som till exempel Inspera eller Canvas. Tentor på distans har förstås blivit mycket vanligare under Covid 19-pandemin, men flera utbildningar kommer även i fortsättningen genomföra tentor på distans. Under en distanstenta kan det hända att de skrivande övervakas av tentavakter via ett videoverktyg.
På den här sidan guidas du genom hur en Zoom-övervakad tenta kan gå till och vad man kan behöva tänka på. Men alla utbildningar gör inte likadant och det är alltid viktigt att du läser den information och de instruktioner som du får inför din specifika tenta. Zoom är det verktyg som oftast används för tenta-övervakning på Lunds universitet men det kan även förekomma andra verktyg. Fråga din lärare eller kursadministratör om någonting känns oklart inför tentan.
Förbered din arbetsplats
För att vakterna ska kunna se både dig och din skärm behöver du ofta två olika kameror under en tenta, en i din dator och en i en annan enhet (till exempel din mobil) som filmar dig från sidan eller bakifrån. Såhär kan det se ut.
Du kan bli ombedd att ha mikrofon på så att tentavakten kan höra om någon börjar prata – men högtalaren avstängd, så att du inte behöver bli störd av att andra studenter mumlar eller hostar. Du kan också bli ombedd att kontrollera chatten med jämna mellanrum för att inte förlora kontakten med tentavakten. Om du har flera enheter uppkopplade till Zoom kan du även få instruktioner om att ha avstängd mikrofon på en av dem för att undvika rundgång.
Försäkra dig alltså om att du har tillgång till den hårdvara som behövs för att kunna delta i tentamen – till exempel två olika enheter, fungerande kamera eller fungerande mikrofon. Försäkra dig också om att du vet vad som är tillåtet att ha tillgång till i rummet du sitter i och vad du får ha på ditt virtuella skrivbord i datorn.
Förbered dig på att identifiera dig
Vid examination måste du alltid på något vis identifiera dig så att universitetet kan säkerställa att det verkligen är rätt person som skriver tentan. Ett vanligt sätt att genomföra identifieringen är att du blir ombedd att visa upp din legitimation i Zoom. Det kan göras antingen enskilt i ett breakout-rum som du blir inbjuden till eller genom att du ombeds visa upp din legitimation men hålla för de fyra sista siffrorna med ditt finger, så att inte de andra i rummet kan se ditt fullständiga personnummer.
Ta reda på hur du förväntas lämna in
Om du skriver tentan i ett digitalt verktyg som Inspera finns det en knapp där som du kan lämna in via. Då förväntas du också säga till tentavakten när du är klar. Det kan finnas specifika instruktioner för när du får lov att lämna in, så läs noga de instruktioner du får.
Om du skriver din tenta med papper och penna kommer du att få instruktioner om vad du ska göra när du är klar. I vissa fall förväntas du använda en mobiltelefon för att ta foto på skrivpappret och därefter skicka in det elektroniskt inom en viss tidsfrist. Det kan även finnas krav på att originalet ska skickas in per post. Tentamensvakten noterar då när du meddelar att din tenta är klar och jämför med bilderna som du skickar in. För att förbereda dig kan du ladda ner en pdf-skanner som hjälper dig konvertera bild till pdf på mobilen.
Det är extra viktigt att hålla koll på tiden om du har högtalaren avstängd, eftersom du riskerar att missa påminnelser om att tentamenstiden snart är slut. Planera din tid väl så att du inte måste krångla med tekniken i sista stund.
Hjälpmedel i Zoom för studenter med funktionsnedsättning
Om du har pedagogiskt stöd och rätt till en anpassad tentamensform finns det flera möjligheter för det i Zoom. Du kan få extra lång tid eller din tenta uppdelad i flera delar med pauser emellan. Du kan få ett eget rum i Zoom eller examineras i en mindre grupp. Du kan också få möjlighet att examineras muntligt istället för skriftligt.
För att din utbildning ska kunna ordna anpassad tentamensform är det viktigt att du i god tid meddelar att du behöver det. Det är alltid upp till examinerande lärare att, med utgångspunkt i vilka lärandemål som ska examineras, besluta om det är möjligt att genomföra den rekommenderade anpassningen.
I Zoom finns också ett antal funktioner som tillgänglighetsanpassar verktyget. Bland annat kan du anpassa teckensnittsstorleken i chatten, använda tangentbordet för att navigera bland knapparna och använda skärmläsare. Om du vill veta mer kan du besöka Zooms tillgänglighetsguide på länken nedan.